top of page
Ara
  • Sayden Editör

Prostat Biyopsisi Yan Etkileri Nelerdir?

Her Operasyonda olduğu gibi, biyopsi sonrasında da bazı yan etkiler gözlemlenebilmektedir.




Ağrı veya rahatsızlık

Bazı erkekler TRUS biyopsisinden birkaç gün sonra rektum bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissederler. Mide bölgesinde de birkaç gün süre ile ağrı hissedilebilir. Transperineal biyopsi operasyonu olduysanız, iğnenin girdiği bölgelerde morarma ve ağrı hissedebilirsiniz.


Biyopsi sonrası genellikle hafif ağrılar gözlemlenir. Hemşireniz veya doktorunuz, ağrıları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar önerebilir.


Geçmeyen ağrı durumunda doktorunuza danışınız.


Kısa süreli kanama

Yaklaşık iki hafta boyunca idrarınızda veya bağırsak hareketlerinizde az miktarda kan görmek normaldir. Ayrıca spermanızda birkaç ay boyunca kan fark edebilirsiniz - kırmızı veya koyu kahverengi görünebilir. Bu normaldir ve kendi kendine iyileşmelidir. Düzelmesi daha uzun sürerse veya kötüleşirse, hemen bir doktora görünmelisiniz.


TRUS biyopsisi olan az sayıda erkekte (100'de 1'den az) idrarda veya rektumda daha ciddi kanamalar görülebilir. Bu durum, transperineal biyopsi olan kişilerde de gerçekleşebilir ancak çok yaygın değildir. Şiddetli kanamanız varsa bu normal değildir. Hemen doktorunuza veya hemşirenize başvurun veya hastane acil servislerine görünmenizde fayda olacaktır.


Enfeksiyon

Bazı durumlarda biyopsiden sonra enfeksiyon görülebilir. Bu ihtimal, TRUS biyopsi de transperineal biyopsiye kıyasla daha yüksek bir ihtimaldir. Bunu önlemeye yardımcı olması için size verilen antibiyotikleri ihmal etmemelisiniz. Bazı durumlarda antibiyotik alsanız bile enfeksiyon görülebilmektedir. Bu tip bir durumda doktorunuza başvurunuz.


İdrar enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:


  1. İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi

  2. Keskin kokulu ve bulanık idrar.

  3. Sık idrara çıkma ihtiyacı

  4. Mide ağrısı (alt bölümler)

  5. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, hemen hastanedeki doktorunuza veya hemşirenize başvurun.


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Abonelik Formu

Ehlibeyt mah. 1242. cad no:18/14 Çankaya/Ankara

© 2023 [Sayden Teknoloji Geliştirme Yazılım Danışmanlık Ticaret ve Pazarlama LTD. ŞTİ]. Sayden Teknoloji bir Aymed İlaç Sanayi iştirakidir.

bottom of page