top of page
Ara
  • Sayden Editör

Transperineal Biyopsi (TP)

Güncelleme tarihi: 25 May 2020

Doktorun biyopsi iğnesini testisler ve Perine Bölgesi (Testis ile Anüs arasındaki bölge) boyunca prostata soktuğu yerdir.


Transperineal Biyopsi Nasıl Yapılır?


Transperineal biyopsi normalde genel anestezi altında yapılır, bu yüzden operasyon boyunca uyursunuz ve hiçbir şey hissetmezsiniz. Bazı durumlarda prostat ve çevresindeki alanı uyuşturan lokal bir anestezi veya alt vücudunuzda hiçbir şey hissedemediğiniz bir spinal (epidural) anestezi ile de transperineal biyopsi yapılabilmektedir.


Doktor, bunu kolaylaştırmak için bir jel kullanarak rektumunuza bir ultrason probu yerleştirecektir. Prostatın bir görüntüsü, doktorun biyopsi iğnesini yönlendirmesine yardımcı olacak bir ekranda görünecektir.


İşlem son teknoloji bir hastanede Navigo 3D MRI Füzyon Biyopsi ile gerçekleşiyorsa, daha önceden çektirdiğiniz MRI taramanız, doktorun biyopsi iğnesini yönlendirmesine yardımcı ekran ile entegre edilecek ve doktorunuz MRI görüntüsündeki şüpheli lezyonlara nokta atışı yaparak yüksek doğruluk payı ile dokunun kanserli olup olmadığını pataloji sonucu doğrultusunda belirleyebilecektir.


Biyopsiniz klasik yöntemler kullanılarak yapılıyorsa, prostatın farklı bölgelerinden 25'e kadar farklı numune almak gerekebilir. Doktorunuz, TP esnasında yanda ki görselde de görebileceğiniz bir şablon kullandığından bu biyopsi türünün adı şablon biyopsi olarak ta geçebilmektedir.



Transperineal biyopsi genellikle yaklaşık 20 ila 40 dakika sürer. Genellikle aynı gün taburcu olursunuz. Eğer genel anestezi uygulandıysa, taburcu olmadan önce anestezi etkisinin geçmesi için birkaç saat bekletilebilirsiniz. Buna ek olarak, doktorunuz siz idrar yapana kadar beklemenizi isteyebilir. Çünkü biyopsi prostatın şişmesine neden olabilir, bu yüzden taburcu olmadan önce idrara çıkabildiğinizden emin olmak isteyeceklerdir.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Abonelik Formu

Ehlibeyt mah. 1242. cad no:18/14 Çankaya/Ankara

© 2023 [Sayden Teknoloji Geliştirme Yazılım Danışmanlık Ticaret ve Pazarlama LTD. ŞTİ]. Sayden Teknoloji bir Aymed İlaç Sanayi iştirakidir.

bottom of page